Woonleefplan, van theorie naar praktijk

Je kent en gebruikt ongetwijfeld een zorgplan. Welke zorg moet verleent worden aan deze persoon? Het zorgdossier omvat trouwens ook nog heel wat gegevens, observaties en registraties.

Maar, een bewoner in ons woonzorgcentrum heeft niet enkel zorg op dat vlak nodig. Deze persoon wenst zijn leven verder te zetten volgens eigen gewoonte en voorkeuren. Hier wordt vaak nog te weinig aandacht aan besteed.Ga een stap verder met de ‘sociale anamnese’. Maak er een plan rond wonen en leven van.

In een woonleefplan maken we plaats voor de levenswijze en de gewoontes van de bewoenr. Wat wil hij, wat doet hij graag, welke ambities en dromen koestert hij, hoe kunnen we hem de regie geven en empoweren.

Het gaat over eenvoudige maar belangrijke elementen die de kwaliteit van leven en wonen van onze bewoner in het woonzorgcentrum mee bepalen. 

Het is belangrijk om het woonleefplan te integreren in het zorgdossier. Op die manier is het voor elke zorgmedewerker toegankelijk en kan men er multidisciplinair mee aan de slag.

Betrek het hele team bij Wonen & Leven

Doel

Door middel van het woon-, leefplan het leven voor de bewoners zinvol te houden en hun welbevinden verhogen.

Programma

Tijdens deze sessie staan we stil bij

  • Wat hoort in een woonleefplan voor bewoners in een woonzorgcentrum
  • Wie er bij betrekken?
  • Welke instrumenten bestaan er
  • Hoe ervoor zorgen dat het niet alleen een administratieve bezigheid wordt
  • Hoe collega’s sensibiliseren
  • Hoe volhouden

Praktische tips worden aangereikt om het woonleefplan te integreren en met enthousiasme multidisciplinair om te zetten in de praktijk voor de zorg van onze bewoners.

Doelgroep

Alle medewerkers