Verzorgende
De verzorgende ondersteunt de zorgvrager en zijn omgeving bij de activiteiten van het dagelijks leven op vlak van persoonsverzorging, comfortzorg, huishoudelijke ondersteuning en psychosociale en (ped)agogische zorg teneinde de zorgvrager op een preventieve, herstellende en verzorgende wijze tegemoet te komen, vertrekkende van zijn/haar noden, behoeften en eigen mogelijkheden.
Decreet betreffende de zorg- en bijstandsverlening in de thuiszorg
Met dit decreet wil de Vlaamse overheid de nodige rechtszekerheid bieden aan werknemers van welzijnsvoorzieningen die activiteiten van zorg- en bijstandsverlening verrichten. Het gaat om beroepsgroepen die bij het uitvoeren van hun taken in conflict kunnen komen met de federale regelgeving in verband met de gezondheidszorgberoepen, bijvoorbeeld de verzorgenden van de diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg.
Daarnaast wil de Vlaams overheid met het decreet ook minimale kwalificatievereisten opleggen aan de personen die beroepshalve activiteiten van zorg- en bijstandsverlening verrichten, al dan niet in erkende welzijnsvoorzieningen.
Uitvoeringsbesluit betreffende de zorg- en bijstandsverlening in de thuiszorg.
Het uitvoeringsbesluit van dit decreet is het besluit van de Vlaamse Regering van 27 maart 2009 tot uitvoering van het decreet van 18 juli 2008 betreffende de zorg- en bijstandsverlening in de thuiszorg.
Het besluit is van toepassing op:
Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij.
De Vlaamse kwalificatiestructuur brengt kwalificaties onder op 8 niveaus, van basisonderwijs tot universiteit.De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.
Bij beroepskwalificaties krijg je per kwalificatie een overzicht van alle competenties waarover je moet beschikken om het beroep te kunnen beoefenen.
De beroepskwalificatie voor verzorgende is momenteel in opmaak.
Zorgkundige
De zorgkundige volgt de gezondheidstoestand van de cliënt op, begeleidt deze bij de activiteiten van het dagelijks leven en staat in voor lichaamsverzorging, comfortzorg, preventie, gezondheidsopvoeding en logistieke ondersteuning teneinde de cliënt op efficiënte en kwaliteitsvolle wijze te ondersteunen en te verzorgen, waarbij rekening gehouden wordt met zijn/haar welzijn. Deze taken worden gedelegeerd door een verpleegkundige na evaluatie van de patiënt.
Het beroep van zorgkundige in België wordt geregistreerd door het KB van 12 januari 2006. De wet bepaalt de 18 verpleegkundige handelingen die zorgkundigen mogen uitvoeren en de voorwaarden waaronder de zorgkundigen deze handelingen mogen stellen. De wet definieert ook de regels om geregistreerd te worden als zorgkundige. Vanaf september 2019 worden deze handelingen uitgebreid naar 23 handelingen, vastgelegd in het KB van 18 maart 2019.
Definitie
De zorgkundige volgt onder toezicht van een verpleegkundige de gezondheidstoestand van de cliënt op, begeleidt deze bij de activiteiten van het dagelijks leven, voert toegewezen verpleegkundige handelingen uit en staat in voor lichaamsverzorging, comfortzorg, preventie, gezondheidsopvoeding en logistieke ondersteuning teneinde de cliënt op efficiënte en kwaliteitsvolle wijze te ondersteunen en te verzorgen, waarbij rekening gehouden wordt met zijn/haar welzijn.
Lees meer over de competenties van een zorgkundige