Gastvrijheid in de zorg, ervaar de kracht
Zorgorganisaties onderscheiden zich niet meer met zorg alleen.
Waar het wel om gaat, is in welke mate de zorgorganisatie een bijdrage levert aan de kwaliteit van leven. Het is van groot belang om in te spelen op de wensen en behoeften van mensen.
In iedere zorgorganisatie is Gastheerschap van groot belang. Mensen willen oprechte aandacht, duidelijkheid, goed geholpen worden en zich welkom voelen.
Als zorgorganisatie kan je er bewust voor kiezen je te onderscheiden op basis van gastvrijheid. Zo zorg je meteen voor een positieve beleving bij bewoners, patiënten, familie, artsen, …. én ook medewerkers.
Als het klopt dat de kwaliteit van de dienstverlening vooral bepaald wordt door de beleving, de ervaring en het gevoel van de bewoner/de patiënt, dan is het zinvol om toch even te reflecteren.
- Wat betekent het woord ‘gastvrijheid’ binnen de organisatie?
- Hoe proberen we dit concreet vorm te geven én uit te stralen in onze dagelijkse werking?
- Wat zijn de voorwaarden voor een cultuur van gastvrijheid?
- op organisatieniveau
- bij medewerkers
- bij gasten
- Gastvrijheid een win/win voor alle betrokken?!
- Spanningen in een gastvrije benadering:
- Gastvrijheid impliceert wederkerigheid. Wie is bij wie te gast?
- Te gast zijn in vrijheid?
- Weten we echt hoe de mensen die op ons beroep gastvrijheid ervaren?
In de literatuur wordt gewaarschuwd voor ‘gastvrijheidsarrogantie’: 95 % van de medewerkers vindt zichzelf gastvrij, 50 % van de medewerkers vindt zijn collega’s gastvrij, 35 % van de gasten ervaart gastvrijheid.
‘Gastvrij handelen: we willen wel, maar het ontbreekt ons aan de nodige tijd’, is een vaak aangehaald argument als verantwoording voor onze tekortkomingen. Begrijpelijk, maar correct?
Wanneer gastvrijheid omschreven wordt als ‘de kunst van het kennen van je gast en zijn/haar noden, behoeften, wensen en verwachtingen’, dan is dit toch de basis van de benadering, de behandeling van de betrokkene?
Trouwens, gastvrijheid gaat niet per se over grote dingen, maar over kleine dingen op het juiste moment. Het kost m.a.w. niet meer tijd, maar veronderstelt wel aandacht, nieuwsgierigheid, alertheid, mentale beschikbaarheid, dialoog.
Grote vraag is hoe deze er dan in de praktijk echt uitziet.
Onze overtuiging is dat gastvrije zorg voor heel veel medewerkers niet alleen een trigger, maar ook een enorme motivator is. Het vraagt, maar geeft ook energie. Voldoende reden om bewust stil te staan bij goede praktijken, kansen, mogelijkheden, ambities om dit op te waarderen?
Vanuit onze dagelijkse contacten stellen we vast dat organisaties die in woord én daad, bewust inzetten op een cultuur van gastvrijheid, zich onderscheiden.
Dit is geen gemakkelijke opdracht en vraagt permanente aandacht.
Ontdek ons aanbod